Språktestet

Uppdrag: "Lära sig ett språk så snabbt som möjligt"
Metod: "Självstudier". Univerbs grundkurs. Läsmaterial, grammatik, kassetband..
Tidsram: 2 månader
Rapportering: Varje vecka

Jag fick en idé när jag vaknade i morse; Jag ska se om jag kan lära mig finska på 2 månader. Jag vill inte tala flytande, men kunna ta mig fram i olika situationer och kommunicera behjälpligt. Jag vill kunna tala på ett sätt som ligger någonstans mellan nedanstående nivåer (Europarådets nivåskala):

A2 - Jag kan förstå fraser och vanliga ord som rör personliga förhållanden. Jag kan kommunicera i enkla sammanhang. Jag kan på ett enkelt sätt beskriva mig själva, min familj och mitt arbete.

B1 - Jag kan förstå huvuddragen i tydligt standardspråk. Jag kan oförberedd ge mig in i samtal om kända vardagliga ämnen. Jag kan länka ihop fraser på ett enkelt sätt för att beskriva erfarenheter och skeenden. Jag kan ge skäl och förklaringar till mina åsikter.

---------------

Jag kommer berätta för er hur det går; En gång i veckan.

Men det ska bli intressant att se hur långt man klarar gå med hjälp av självstudier (kanske visst stöd av min familj, två finskspråkiiga föräldrar). Det här är en utmaning mot det vanliga skolsystemet. Vilken metod är mest effektiv, skolan eller eget initiativ? Hur tror du att det kommer gå för mig?'

Wish me good luck!



 


Arbetsgivare: Dagens Industri?

I januari brukar de som arbetat under föregående år få sina deklarationsunderlag (hur mycket man tjänat och liknande..). Jag har fått underlag från Nora kommun och Rädda Barnen. Men också från den stora tidningen Dagens Industri, vilket jag tycker är roligt eftersom att jag aldrig har jobbat för DI - Kontrolluppgiften handlar om att jag blev intervjuad av DI och isamband med den intervjun blev det mycket utlägg. Men aldrig har jag haft en anställning hos Dagens Industri.

Men men, blir väl något att ta med i CV:t i alla fall. Skulle det se ut så här då eller?: Arbetsgivare: Dagens Industri. Arbetets omfattning: Åt lunch, svarade på lite frågor, sminkades och fotades - Uppskattningsvis 2,5 timme. Referens: ? Erfarenhet: Bättrade på mitt leende framför kameran.

Snyggt CV, eller hur?

För övrigt så skymatade jag en av personerna som var med i samma artikel på Restaurang Leijonhuvudet (heter den så?) på Lilla Nygatan 5 i Sthlm. Han bar svart kavaj och jag tror han är riksdagsman. Jag säger inte vem.  


Glädje av pengar

Idag kom mitt första lönebesked från Vm Media. Och nu ser jag ett värde i lön. Lön för arbete som man gjort. Jag lutar mig lite lätt tillbaka och njuter en stund. Att arbeta är inte så illa :)

Tors: Sthlm. Möte, träffa god vän och bjuda min bror på middag.
Fre: Sthlm på morgon. Tåg till Örebro, HI-prov, bad och bastu på eftermiddagen.

Så ser det ut nuu!

En resa

På en begäran har jag nu kortat ner min "huvuddel". Jag satt också och tänkte att det vore skönt att resa lite grann. Till något roligt och varmt ställe.

Tips?

Roller, igen....

Jag har i tidigare inlägg funderat kring det här med roller och förväntningar.

Och jag har nu stött på det igen, men denna gång hade det inte så mycket med min ålder att göra - Eller ja kanske lite grand. Den här gången handlade det om att jag var elev, och det handlade om hur det skulle vara att möta lärare i privatlivet. DÅ blev det svårt för vissa. Själv ser jag det inte som ett problem. Svårt att beskriva hela problemet för att inte helt hänga ut människan som sa det. Men ni kan själva fundera kring det här och posta någon rad med era egna tankar. SÅ kanske vi kommer vidare kring det här.

Va folk fastnar kring olika strukturer och hänger bokstavligt talat upp sig på dem.

Ett av världens mindre viktiga problem..

Idag brast min planering. Jag slutade egentligen klockan 14.50 och skulle ta buss 14.57 till jobbet - Och hinna relaxa i vår massagestol på jobbet. Men istället blev det 14.55 vi slutade och jag får ta buss 15.27. Men egentligen kanske det inte spelar så stor roll - Den är ju egentligen inte så skön, massagestolen.

Ett av världens mindre viktiga problem.

Förnyelse?

Satt av en ren tillfällighet och tittade igenom vilka som hade blivit valda till vilka poster i Nora Kommun.
Och kanske inte till min förvåning var i princip alla ordföranden de samma som tidigare period. Jag vet inte om förnyelse är synonymt med skifte av poster - Men lite betyder det iallafall.

Har inte Socialdemokraterna några andra starka kort att lägga fram förutom dem de redan använt under en period? De är ju ändå ett antal medlemmar. Hade det varit brist på medlemmar hade jag förstått, men nu funderar jag. Är man rädd för förändring eller vad beror det på?

Jag bara undrar - Jag bara undrar. Cornelis Vrejsvik.

Reklamfilms bidraget...

Idag satt jag och några i matsalen - En helt vanlig dag. Men så kom vi på en liten filmsnutt som jag gärna delar med mig av. Jag gillar ju att bada i badhuset. Sen har jag också ett gosedjur - En hund.

- Vi tänkte oss att jag skulle gå till badhuset , i badkläder, men mitt lilla gosedjur "Lilla roxy" under armen - Sen utan en tanke kastar jag i Lilla Roxy i badvattnet. Badvakterna slänger sig i efter Lilla roxy som till stor del påminner om en riktig hund. Min kommentar till det hela "Nu undrade ni säkert varför jag gjorde så här..." .

Smart va?

Hunden Roxy ska nog få stanna i hemmet. Bäst jag håller hårt i honom om någon annan får för sig att ta min idé.

Banken...

Idag spenderade jag min värdefulla tid på banken under 1 och 1/2 timme. Hoppas det lönade sig - Alltså med min tid som insats :) Haha.

- Nu har jag i alla fall ett mer aktivt sparande. Kanske blir jag rik en dag. Men vill jag bli det?

Frukost i all ära...

Idag har jag varit väldigt duktig - Jag har bakat scones till frukost. Men nu ska jag till jobbet och vara duktig och glöm inte "Sälja sälja sälja ska vi göra" "Annars döör jaa!" !

Lycka till idag!

Göta Kanal 2 - Kanalkampen

Skrattar gör man. Men handlingen är väl inte den bästa. Men somsagt  vill man skratta - Gå på Göta Kanal 2.

Göta Kanal 2

Båt
Roligt att lyssna på roliga italienare också....

Bad
Finns ju en del bra skådespelare. Här Nadine Kirschon som bland annat varit med i Bombay Dreams innan. Hon är alltid rolig att titta på :)

Gå på Bio svenska folket !

Något utöver det vanliga *

Blir man inte lite sugen på att göra något utöver det vanliga ibland. Jag har kikat på lite olika idéer. Några kan ni läsa om nedan.

Lyxyacht Pris: 4500 :- / timme. Med plats för ett antal personer. X antal hytter med X antal badrum. Ingår gör skeppare och besättning. Mat och dryck kostar extra.  LyxBetyg: 4

Sjöflyg 
Pris: Okänt. Landar på både hav och mark. Kanske en lunchtur ute i Stockholms skärgård? Plats för 9 passagerare - Är ju rätt passande? Allt som är flygande är roligt. LyxBetyg: 5 (Men då ska en riktigt fin lunch ingå :)

Helikopter Pris: 3000 / 30 minuter. Går ju snabbt och lätt. Kan ju landa inne i sta´n på något tak. En snabbtur över Stockholm vore väl inte fel? Priset är ju överkomligt om man är några som delar på det. Plats för 3 passagerare. LyxBetyg: 3,5

Limosine Pris: 1500 :- / timme. Traditionell lyx som sticker ut (den är ju rätt lång). Plats för många (9 stycken). Riktigt prisvärt. Sticker ju verkligen verkligen ut. Detta alternativet skulle jag välja främst om jag själv skulle tvingas välja. LyxBetyg och Prisvärdhet: 5

Summering: Det roligaste vore ju att börja i den amerikanska limosinen inne i Stockholms innerstad - För att sedan ta sig ut till Bromma flygplats där helikoptern väntar. Vi tar en fin tur över Stockholms skärgård och landar sedan passande på någon ö i skärgården. Lunch väntar på lyxyachten. En tur med båten är ju inte fel. Men så tar bensinen slut - Ojdå. Men då kommer sjöflyget och hämtar oss (enkel va?)... Vi åker in till sta´n och avslutar med en halvtimmes limofärd. Sen är vi riktigt nöjda och panka.

Prislapp: Ca. 15000 :- (Jag bjuder, "Önskar jag")

Är det någon som vill följa med på det äventyret i Simons liv?

"Sälja, sälja, sälja ska vi göraa!"

"Annars dööör ja!"

Den lilla truddelutten kom jag kom för bara någon minut sedan. Detta efter att ha jobbat idag - Och sålt rätt hyffsat. Vad tycker ni om min nya kampsång? Som jag ska sitta och skrika ut över min arbetsplats så att alla hör.

// För er som inte vet det. Jag jobbar alltså som konsumentsäljare hos ett företag som heter VM Media (
www.vmmedia.se), just nu arbetar jag i ett projekt för Com Hem (www.comhem.se). //

Jag kanske ska bli låtskrivare - För peppande låtar. Hahah, eller vad tror ni / tycker ni?

Jag ska snart påbörja ett arbete med årsberättelser från 2006 och kanske ska jag skriva en fin berättelse om vad som har hänt i Simons liv under 2006, här på bloggen. Det har ändå varit ett av de mest händelserika åren i mitt liv - Både privat, professionellt, och engagemangsmässigt (privat) :) Men den årsberättelsen / verksamhetsberättelsen får ni vänta med tills i slutet av denna vecka!

Ni får den i repris (min kampsång på jobbet):
- "Sälja, sälja, sälja ska vi gööra"
- "Annars dööör ja!"